Find Us on Facebook Follow Us on Twitter Add Us to Your Professional Network Syndicate


CWRU F.C. Robbins 5th & 6th Fl. Physiology Labs
Cleveland, Ohio
prev

Case Western Reserve School of Medicine

Case Western Reserve University School of Medicine F.C. Robbins

Case Western Reserve University School of Medicine F.C. Robbins Building, 5th & 6th floors.

Case Western Reserve School of Medicine

Case Western Reserve University School of Medicine F.C. Robbins

Case Western Reserve School of Medicine

Case Western Reserve University School of Medicine F.C. Robbins
next

   

project info

Firm’s Responsibilities:
Design – Build Construction Manager

Total Development Cost: $8,000,000

Completion Date: 2009

Client Reference:
Ms. Jill Stanley
Case Western Reserve University School of Medicine
P: 216.368.5487
E: 487jillstanley@case.edu
To accommodate their new chairman of Physiology, Case Western Reserve University School of Medicine renovated the 5th and 6th floors of the F.C. Robbins Building. MCM was hired as the Design-Build Construction Manager to lead the team through a detailed and precise pre-construction process to ensure that the chairman’s program and design elements were met.

The new Physiology Department Lab required state-of-the-art lab equipment and casework, as well as incorporating sophisticated design elements. The goal was provide a functional open space design that was also aesthetically superior to typical lab spaces throughout the campus. In addition to the interior Lab renovation, windows were added to the building perimeter to allow natural daylight into the space. An existing out-dated auditorium required ADA compliance modifications, as well as new interior finishes, lighting upgrades and state of the art audio visual equipment.

Current environmental code requirements for new lab spaces required that the MEP infrastructure be upgraded to accommodate the new use and state-of-the-art lab equipment. Because the project occurred in a fully occupied building, the existing building infrastructure had to be maintained during construction. This contributed to the difficulty of designing flexible research space. MCM’s ability to coordinate the entire project team was the reason the new lab, support and classrooms were put back into service in less than one year from design through construction completion.